Maliny Moruše

Maliny Moruše

neděle 3. září 2017

Sucho

Od června máme na zahradě kohoutek s vodou. Už nemusím s konví do kuchyně, pak po schodech... a zase zpátky. Koupili jsme také hadici. Nejlépe je jít ji kupovat, když nevíte kolik na délku zahrada má. Nebo když si teda myslíte, že to víte. A pak stojíte u navíječe s novou hadicí u kohoutku, Medvěd s hadicí jde a jde a ouha, na cukety vzadu nezbylo! Takže druhý den ještě pár metrů koupit a díky geniálním spojítkům je to dokonalé. Jen ta spotřeba, to už je horší. Loňský nedoplatek nebyl zrovna radost.
Vybavená tedy jsem, horší je to s aplikací. Pokud nevytvoříte nějaký přirozený val kolem rostliny, mám jej okolo rajčat a broskví, tak se voda rozlévá po povrchu a půda je tak ztvrdlá, že k vsakování dochází minimálně. Nelze ale vytvářet val kolem každé rostliny nebo asi lze, ale komu se chce? Asi se dá vše sázet pod úroveň terénu, do prohlubní. Ale u okrasných rostlin?
Sledovala jsem několik dnů vadnoucí papriky. Přestože jsem je denně zalévala, stav byl téměř pořád stejný. Tak jsem vzala lopatku a po pořádném opakovaném polití ji vedle zaryla a odkopla kus zeminy. Voda se vsákla jen do dvou centimetrů a pod tím byla sypká suchá zem. Stejně to vypadalo po posledním dešti. Proto také rostliny nijak nepookřály. Abych obě rostliny zachránila, jednoduše jsem je vykopala, udělala novou díru, zalila ji vodou, rostliny zasadila pod úroveň terénu. Druhý den byly krásné. A zalévání je jednodušší. Zamulčované jsou listím.



Naše půda vytváří škraloup, který je těžko proniknutelný a také se v suchu dost zle zpracovává, je to tvrdé jako kámen. Při troše námahy se to rozpadá na prach. Když teď něco sejete, je to do sypkého suchého prachu. Nejvíce tím trpí asi jahody, které zrovna nyní potřebují pořádně prolít. K prolití ale vůbec nedochází, neboť se voda rozlévá do široka kolem. Zalévám tedy opakovaně. Počkám až se vsákne a za chvíli znovu. V tom množství je to ale nekonečný proces. Paprikám pomohlo udělat lopatkou nebo vyrývačem kořínků vedle díru a do ní vodu lít. Dostane se tak hned hlouběji. Jahodám by možná prospělo udělat kolem rycími vidlemi pár děr. Snad tím nepoškodím kořeny.
Na začátku září vytrhám svůj první záhon jahod, co jsem zde zasadila. Plodily tři roky a to je tak akorát. Je to Karmen a znovu ji objednám, chutná nám nejvíc. Nový záhon již připravuji. Je to po hrachu, ještě je tam sice řádek mrkve, ale tu brzy spotřebuji, záhon je již vypletý, probraný rycími vidlemi a nahusto posypaný nasekanými kopřivami, které vidlemi zapracuji. Nebudu je sázet do prohlubní, ale zasadím normálně a na délku záhonu povedu mezi keříky úzké příkopy. Na jejich dno možná nasypu zbylý štěrk. Zkusím je příští rok zalévat do těch malých příkopů.

Objevil se mi na zahradě plnokvětý měsíček, v těchto dnech jsou již všechny měsíčky stiženy padlím.

Ostálka lepá Luminosa od Sema, nepřehlédnutelná kráska na zahradě, příští rok chci i bílou, líbí se mi jak vykvete a květ postupně narůstá do výšky a okvětní lísky se na sebe krásně skládají.


Žádné komentáře:

Okomentovat